Tennis Forum banner

Ulubiona odwaga w porażkach

1.8K views 40 replies 28 participants last post by  The Dawntreader  
#1 ·
Patrząc na bitwę Swiatek-Alexandrova, którą Swiatek jakimś cudem wygrała, mimo że momentami wyglądała na gorszą zawodniczkę, trzeba współczuć Alexandrovej, która grała na wysokim poziomie, ale minimalnie przegrała.

Jakie inne mecze przychodzą na myśl, które pasują do tego opisu? Najlepiej mecze, które nie obejmują całkowitych załamań, lub mecze, w których underdog pozornie przekracza swoje możliwości i prawie zdobywa sensację. Zacięty mecz rozstrzygnięty jednym przełamaniem, bliskimi gemami lub tie-breakiem.

Przychodzi na myśl Serena Williams vs Zheng Jie (Wimbledon 2012, R3).
Serena wygrała w trzysetowym boju 6-7(5) 6-2 9-7 i wyglądała na bardzo niekomfortową w wymianach zza linii końcowej przeciwko bardzo szybkiej i walecznej Zheng. Bez jej serwisu utrzymującego Zheng na dystans, turniej mógłby potoczyć się inaczej (Serena wygrałaby tytuł, a następnie w wielkim stylu Igrzyska Olimpijskie – turniej, który na nowo rozpaliłby jej dominację po 2-letniej suszy w wielkich tytułach).

Cały mecz poniżej:

#3 ·
Oglądanie Zheng było prawdziwą przyjemnością. Absolutnie niesamowita zawodniczka, która w innej erze byłaby w pierwszej dziesiątce. Brakowało jej trochę konsekwencji, ale miała tak wiele wspaniałych zwycięstw i trudnych meczów, zwłaszcza na Australian Open i Wimbledonie.

#8 · (Edited)
Prawie zapomniałem o tym półfinale AO Chanda Rubin - Monica Seles (po tym, jak Chanda pokonała ASV 16-14 w decydującym secie ćwierćfinału). Rubin była tak blisko i grała dobrze, determinacja i doświadczenie Seles dały jej zwycięstwo i był to jedyny Wielki Szlem po ataku, który wygrała.

Zheng była wspaniałą zawodniczką do oglądania. Absolutnie niesamowita zawodniczka, która w innej erze byłaby w pierwszej dziesiątce. Brakowało jej trochę konsekwencji, ale miała tak wiele wspaniałych zwycięstw i trudnych meczów, zwłaszcza na Australian Open i Wimbledonie.
Miała też miłe zwycięstwo nad Venus w US Open pewnego roku.

#7 ·
Dla mnie musi to być ćwierćfinał w Montrealu w 2023 roku przeciwko Rybakinie. Z powodu przerw spowodowanych deszczem i zbyt ambitnego harmonogramu na głównym korcie, na rozpoczęcie meczu trzeba było długo czekać. Ale było to całkowicie tego warte.

Grając swój pierwszy ćwierćfinał w dużym turnieju od ponad roku, przeciwko jednej z najlepszych zawodniczek na świecie, mógł to być łatwo pogrom, ale Kasatkina stanęła na wysokości zadania. Mecz trwał ponad 3 godziny i był niezwykle zacięty. Return wygrywający forhendem „inside-in” od Kasatkiny, aby obronić drugą z trzech piłek meczowych przy stanie 4-6 w tie-breaku trzeciego seta, pozostanie ze mną na zawsze.

Czekałem do 8 rano, tylko po to, by zobaczyć, jak Kasatkina przegrywa tak nieznacznie. Można by pomyśleć, że będę tego żałować. Ale byłem tak zadowolony z tego, jak się zaprezentowała, że jest to jeden z moich ulubionych meczów, jakie kiedykolwiek widziałem.

#10 ·
Naprawdę podoba mi się ten pomysł na wątek!!! Powinienem był zachować go na okres poza sezonem!!! Chciałbym, aby tytuł był bardziej przyswajalny. Początkowo byłem zdezorientowany.

Odwaga z paszczy porażki?

Przegrane mecze dzięki czystej determinacji?
Dodałem „even”, aby mieć nadzieję na wyjaśnienie. Czy powinno być „amidst”?

#14 ·
Serena pokonała Dementievą w półfinale Wimbledonu w 2009 roku
Nie wiem, czy to naprawdę mówi na temat. Poziom w tym meczu był przez cały czas bardzo wysoki, ale Dementieva nie potrafiła podnieść swojego poziomu w momentach, gdy naprawdę się liczyło, więc nie liczę tego jako "odwagi".

Mecze, które przychodzą mi na myśl (tylko z nostalgii):

Clijsters pokonała Szarapową @ USO 2005 - sposób, w jaki obroniła te 3 piłki meczowe od 0-40 przy 5-6 w drugim secie, był ekscytujący, i to właśnie takie momenty sprawiają, że ludzie tak ciepło wspominają WTA w porównaniu do teraz.

Davenport pokonała Venus @ US 2004 - ostatni gem tego meczu był na bardzo wysokim poziomie, a Venus podniosła swój poziom o 2-3 stopnie po tym, jak przez cały mecz była dość przeciętna. Tak wiele piłek meczowych obronionych dzięki winnerom i odważnym zagraniom.

Szarapowa pokonała Venus @ Miami 2004 - w zasadzie to samo co powyżej - w ostatnim gemie meczu Venus wyszła z impetem, z wieloma winnerami przy piłkach meczowych, i zmusiła Szarapową do jeszcze większego podniesienia poziomu, aby zakończyć mecz.

#15 ·
Cornet mówi "vamos", mimo porażki z Errani w Toronto w 2013 roku

#24 ·
Azarenka vs Ivanovic, 2013 USO R4. Zabawny, dramatyczny mecz, który trwał do samego końca. Szczerze myślę, że Ana dotarłaby do finału w tamtym roku, gdyby udało jej się przekroczyć linię mety 💔
Tak, ze wszystkich meczów Any, to byłby ten. Przegrała kilka niezwykle wyrównanych, łamiących serce meczów z Szarapową, ale we wszystkich tych meczach Ana w pewnym momencie zawiodła. Ale ten mecz był inny. Była gotowa od początku do końca, ale Azarenka była w szczytowej formie. Niektóre z winnerów z forhendu po linii, gdy była bliska porażki, były przepyszne. Ostatecznie przegrała i myślę, że mogłaby być finalistką w tamtym roku, gdyby jakoś pokonała Vikę. Ale i tak nastąpiłaby nieunikniona porażka z Sereną w finale Wielkiego Szlema. :)

#22 ·
Venus vs Hingis USO SF 2000

Venus nie grała świetnie, ale potem podniosła poziom przy 5-5 w 3. secie (pomimo tego, jak wysoko niektórzy oceniają ten mecz, zawsze uważałem ich ćwierćfinał Wimbledonu z tego roku za znacznie lepszej jakości)
Świetny wybór! Jak sama powiedziała - NIEWIARYGODNE.

Nawet Richard opuścił stadion, gdy przegrywała 3-5 i spodziewała się porażki.

#21 ·
Jej potencjalnie najlepszy sezon w karierze miał zostać wyrwany z korzeniami, bark praktycznie złamany, serwis w strzępach, przerażająco bolesne zadławienie przeciwko temu samemu przeciwnikowi w tej samej rundzie na tym samym turnieju 2 lata temu jakoś się powtórzyło, ale zaczęła uderzać na oślep (nawet jak na standardy Marii) z tym bardzo pamiętnym punktem i reakcją w rezultacie. Chociaż mam wrażenie, że jej intensywność zdradzała pewną desperację, że wiedziała, że tym razem nie przekroczy linii mety ze zwycięstwem.