PDA

View Full Version : Shana Claes: interview uit De Morgen


Stijn
Dec 29th, 2004, 08:53 PM
‘Niemand zit over je in als je verliest’

BRUSSEL Eigen berichtgeving Bart Fieremans
SHANA CLAES START ONDER AAN DE LADDER IN TENNISJUNGLE

Veertien Belgische tennissters staan er momenteel gerangschikt op de WTA-ranglijst. Iedereen kent Justine Henin en Kim Clijsters aan de top, anoniem vergaat het de speelsters helemaal onder aan de ladder. Shana Claes staat op plaats 971. Op zeventienjarige leeftijd zet ze dan ook pas sinds kort haar eerste stappen in het profcircuit. Zonder het supertalent van een absolute topper zoekt ze haar weg in een wereld met een meedogenloze concurrentie. ‘Mijn droom is om ooit aan de Australian Open te kunnen deelnemen.’

De afspraak met Shana Claes heeft plaats in haar tennisclub, met de toepasselijke naam TC De Rakket. Het is zowat haar tweede thuis, alleen al de trainingen nemen drie tot vier uur per dag in beslag. Waarop ze momenteel vooral oefent? “Op alles”, lacht ze. “Mijn slagen kunnen nog dieper, de plaatsing moet beter, ik speel graag agressief. Ik doe ook concentratieoefeningen om mentaal te verbeteren.” Minder enthousiast is ze over de conditietraining. “Verschrikkelijk, het is heel zwaar, maar zo belangrijk om ook op het eind van een toernooi nog fit te zijn.” Vader Raymond Claes zal het graag horen. Hij leerde zijn dochter op achtjarige leeftijd de tennisbeginselen en begeleidt haar sindsdien als coach op het competitiecircuit.

De Belgische tennishype heeft Shana van dichtbij beleefd, ze was twaalf jaar oud toen Clijsters en Henin voor het eerst internationaal furore maakten. “Toen ik Kim de eerste keer op tv zag, dacht ik: ‘Waw.’ Het is tof dat zij zo hoog is geraakt. Maar weet je wie mij echt stimuleert, dat is Sjarapova.Zij is meer van mijn leeftijd en haar tennisstijl spreekt me erg aan. Toen zij Wimbledon won, had ik tranen in mijn ogen en kippenvel over heel mijn lichaam.” Wat graag zou Claes even in haar plaats staan, maar de absolute top is slechts weggelegd voor de happy few. Ze beseft dat ze niet het supertalent heeft van een Clijsters, die in geen tijd aan de top stond, maar met hard werken hoopt Claes toch te overleven in het tenniswereldje.

Of die ambitie realistisch is? De komende jaren zal moeten blijken hoe ze de overstap naar het profcircuit verteert. Tegenover hoop staat twijfel. “Ik wil zo snel mogelijk zo veel mogelijk WTApunten pakken. Maar ik weet niet of ik in de topdriehonderd zal raken.Mijn droom is wel om ooit de Australian Open bij de profs te spelen.” De waardemeter dit seizoen zijn de kleine 10.000- en 25.000-dollartoernooien, waarin honderden speelsters van over de hele wereld hun geluk beproeven. Het is een bikkelharde wereld, een vervolg van het meedogenloze juniorencircuit. “De rivaliteit is enorm. Je moet alleen naar jezelf kijken. Als je verliest, zit niemand over je in.Vooral de speelsters uit het Oostblok zijn keihard. Tegen hen moet je hopen op een goede scheidsrechter, want ze doen alles om je te bedriegen. Ze wenen bijna om elk punt dat ze verliezen.” Samen met haar vader heeft Shana Claes al wat continenten bereisd om toernooien te spelen.

Vooral Zuid-Amerika bleef haar bij. “Met krakkemikkige vliegtuigen en vermoeiende bustrips hebben we heel wat landen doorkruist. In Bolivia speelden we op grote hoogte, daar ben ik zes kilo afgevallen, na twee stappen was ik al moe. Het contrast tussen rijk en arm is ook groot. Tennisclubs zijn er vaak heel luxueus, maar ik heb op straat ook mensen in kartonnen dozen zien leven. Dan relativeer je wel. In Mexico-Stad mochten we ook ons hotel niet uit komen. Te gevaarlijk. Als we naar de tennisclub gingen, werden we begeleid door politie en honden.” Het vele reizen verliest ook snel zijn aantrekkingskracht. “Vaak zien we niet meer dan een hotel en de tennisclub. In Europa reizen we nu met een woonwagen, dat is al wat relaxeder. Maar als je weken van huis weg bent, is dat niet altijd fijn.” Naar school gaan is aan Claes niet meer besteed. Via Begeleid Individueel Studeren (bis) hoopt ze nog haar diploma te halen. Af en toe mist ze het gewone tienerleven. “Met vriendinnen op stap gaan, afspraakjes maken en naar de bioscoop gaan. In het begin bellen ze nog wel, maar als ik dan niet mee kan, verwatert dat. Gelukkig heb ik drie echte vriendinnen hier. In het tenniscircuit heb ik ook wel vriendinnen, maar je weet nooit of het echte zijn.”

Bron: De Morgen :hatoff:

carot
Dec 29th, 2004, 10:35 PM
'leuk' interview is misschien niet direct de meest passende term, maar alvast bedankt ervoor ;)

veel geluk nog shanaken :cool: hopelijk levert het harde werk allemaal iets op :)

arn
Dec 29th, 2004, 10:36 PM
ThanX! VERY interesting! :D

Wimanna
Dec 30th, 2004, 02:01 PM
Go Shana!!!!! :yippee:

Merci Stijn :hug:

Brαm
Dec 30th, 2004, 06:45 PM
Danke schön :smooch:

Hopelijk blijft ze vooruitgang boeken in 2005. :yeah: