PDA

View Full Version : Women's tennis in Belgium (article): "Slaat de jongere generatie de bal mis?"


Brαm
Mar 3rd, 2004, 07:09 PM
Slaat de jongere generatie de bal mis?


Antwerpen - De tijd dat heel België in rep en roer stond als Sabine Appelmans of Dominique Monami - Van Roost is alweer verleden tijd - een plaats in de kwartfinale op een Grand Slam behaalden, ligt ver achter ons. Twee meisjes brachten hier verandering in: Justine Henin-Hardenne en Kim Clijsters. De nummers één en twee in het vrouwentennis, allebei Belgen, zorgden ervoor dat België sinds een paar jaar ondergedompeld is in een ware tennishype. Een uitschakeling in de halve finale van een tornooi wordt als een ware mislukking gezien. Een Belgische finale, dat is wat de mensen willen zien en zelfs dat begint al te wennen. Het is maar zeer de vraag of er jonge Belgische tennisbeloftes zijn die dit succesverhaal kunnen voortzetten.

Op vrijdag dertien februari gaat in Antwerpen de derde editie van de Proximus Diamond Games van start. Die dag spelen heel wat Belgische tennisbeloftes hun eerste wedstrijd om uiteindelijk een plaatsje op de hoofdtabel van dit tornooi te bemachtigen. Vier andere Belgische speelsters zijn al zeker van hun plaats in de hoofdtabel. De organisatoren waren maar wat blij dat Justine Henin-Hardenne en Kim Clijsters tijd wilden vrijmaken voor dit tornooi. Els Callens - een oude rot in het vak - en Elke Clijsters - zus van - kregen een wildcard voor de Diamond Games. Over de uitreiking van de wildcards was er enkele weken geleden een heisa toen bleek dat naast Kirsten Flipkens niet Els Callens, maar Elke Clijsters de tweede wildcard kreeg. Men vond het niet kunnen dat iemand zoals Elke Clijsters, die op het gebied van tennis nog vrij weinig gepresteerd heeft, de voorkeur kreeg op iemand met zoveel ervaring als Els Callens. Bob Verbeeck, organisator van de Diamond Games verdedigde zijn keuze in een persbericht en beklemtoonde dat hij de jeugd een kans wilde geven. Flipkens moest wegens een polsblessure forfait geven, waardoor Els Callens toch nog aanspraak kon maken op een wildcard.

De Molse Kirsten Flipkens - net achttien geworden - is één van die jeugdige talenten waar we in de toekomst nog wel vaak van zouden kunnen horen. In 2002 verklaarde Steven Martens, haar toenmalige coach en de voormalige coach van Sabine Appelmans, in Sport Magazine dat hij betwijfelde of Kirsten het ooit zou maken. Hij vond dat ze ondermaats presteerde en dat ze te vlug tevreden was met haar resultaten. Ze was een echte speelvogel en haar resultaten waren zeer wisselvallig. Vorig jaar won ze echter de juniorenversies van Wimbledon en Roland Garros en eindigde ze bij de junioren op de eerste plaats. De speelvogel werd meer volwassen en zelfzekerder. Dit jaar ging Flipkens zich voor het eerst op het professionele circuit storten. Een stressfractuur aan de pols gooide echter roet in het eten waardoor ze tot in de late lente buiten spel is. Kirsten wordt gecoacht door ex-tennisspeler Johan Van Herck. Hij vertelde in de media al meerdere malen dat hij verwacht dat Kirsten, die nu op nummer 380 in de WTA rankings staat, een plaats in de top vijftig kan behalen. Flipkens bezit volgens hem een goede dosis vechtlust, vertrouwen en uitstraling. Dit bewees ze volgens hem in de Fed Cup, het landentornooi voor vrouwenteams. Na een zenuwslopende marathon van meer dan drie uur verloor Flipkens nipt van Meghann Shaughnessy, die toen de nummer achttien van de wereld was. 2004 kan het jaar van de waarheid worden voor Flipkens. Tenzij de blessure blijft aanslepen zal ze zich moeten bewijzen in het profcircuit.

Een tweede Belgische belofte is Elke Clijsters, een naam die bekend in de oren klinkt. Zal deze negentienjarige Limburgse op tennisgebied ooit kunnen bewijzen dat ze meer is dan alleen “de zus van”? Tot op heden is het haar nog niet gelukt, nochtans kreeg ze al enkele kansen aangeboden. De Morgen beweerde onlangs nog dat Elke alleen maar wildcards krijgt omdat de tornooidirecteuren haar grote zus ook naar het tornooi willen lokken. Ze zouden als één product aangeboden worden: wie Kim wil moet Elke erbij nemen. Natuurlijk wordt dit door beide betrokken partijen ten stelligste ontkend. Of de wildcards - waardoor je de kwalificatierondes mag overslaan - nu verdiend of niet verdiend zijn, Elke heeft er nog nooit een wedstrijd door gewonnen. Misschien ligt haar toekomst meer in het dubbelspel, want bij de junioren behaalde ze al twee Grand Slam zeges en stond ze op nummer één. Op deze Diamond Games zal Elke in het dubbelspel het gezelschap krijgen van Kim, wat een goed voorteken kan zijn.

Minder bekend bij het grote publiek is Caroline Maes. Deze tweeëntwintigjarige Zeelse is al vier jaar actief in het professionele circuit. Jammer genoeg lijkt haar carrière niet van de grond te komen en blijft ze rond de 250ste plaats in het klassement schommelen. Caroline functioneert enkel goed op gravel, op snellere banen verliest ze vaak de controle over haar spel. Ook mentaal is Caroline niet sterk genoeg om tegen sterkere spelers op te boksen. Ze mist het killersinstinct, daarom is het ook weinig waarschijnlijk dat Caroline nog grote sprongen voorwaarts zal maken.

De naam Evelyne Van Hyfte is ook geen Vlaamse huishoudnaam. Deze negentienjarige uit Maldegem is het buitenbeentje bij de Belgische tennisbeloftes omdat ze geen school gelopen heeft bij de befaamde school van de Vlaamse Tennisvereniging (VTV) in Wilrijk. Ze voltooide haar middelbare studies in een ‘normale’ school en stortte zich dan pas op haar tenniscarrière. Momenteel staat ze op nummer 377 maar haar vader, die haar ook coacht, verklaarde in De Morgen dat Evelyne nog veel progressiemogelijkheden heeft. Hij geeft haar drie jaar om zich te bewijzen in het tenniswereldje. Lukt dit niet, dan hangt ze volgens hem haar racket beter aan de wilgen. Dankzij haar diploma van het middelbaar onderwijs blijft verder studeren een optie.

Andere Belgische namen in het tenniscircuit zijn Leslie Butkiewicz (nummer 418), Debbrich Feys (nummer 451) en Stefanie De Laet (nummer 804). De eenentwintigjarige Butkiewicz draait al een paar jaar mee en lijkt al op de weg terug, in 2002 stond ze namelijk op de 341ste plaats. Het is ook twijfelachtig of de negentienjarige Feys ooit de top zal halen in het profcircuit. Debbrich won nog nooit een titel, zelfs niet bij de junioren. De Laet, die amper zeventien is, zet nog maar haar eerste stappen bij de profspeelsters. Verwacht wordt dat ze dit jaar aanzienlijk zal stijgen op de wereldranglijst.

In de tennisgangen is de naam Aude Vermoezen al een begrip. Van deze veertienjarige Brusselse worden grote dingen verwacht. Als coach heeft ze alvast Steven Martens, de voormalige coach van Appelmans en Flipkens, achter zich. Toch moeten we voorzichtig zijn met voorspellingen over zogenaamde jonge supertalenten. Als de verwachtingen te hoog gespannen zijn, maar de resultaten uitblijven dan kan de druk bij de jonge supertalenten te groot worden. Het zou niet de eerste keer zijn dat zo’n ‘talent’ op zeventienjarige leeftijd totaal uitgeblust is...

Het is dus weinig waarschijnlijk dat één van deze meisjes ooit de nieuwe Kim of Justine zal worden. De kans is reëel dat het Belgische succes bij het vrouwentennis hetzelfde lot beschoren is als de Belgische judoka’s. Grote namen als Gella Vandecaveye en Ulla Werbrouck wonnen vele medailles maar werden niet opgevolgd door een jongere generatie die dit succes kon voortzetten. Een Kirsten Flipkens zal veeleer de opvolgster van Els Callens worden - In 1997 bereikte Callens de 48ste plaats op de wereldranglijst - dan van Kim en Justine. De Belgische heerschappij van Kim en Justine in het vrouwentennis zal hoogstwaarschijnlijk nog een paar jaar duren. Helaas staan er momenteel geen nieuwe Belgische meisjes klaar om die fakkel van hen over te nemen. België geniet dus maar beter met volle teugen van dit uniek moment.

By S. Depoorter

Fieke
Mar 3rd, 2004, 07:32 PM
:clap2: Dit artikel is die A dubbel en dik waard :yeah:

(als het dat is natuurlijk...)

Brαm
Mar 3rd, 2004, 07:38 PM
De Belgische heerschappij van Kim en Justine in het vrouwentennis zal hoogstwaarschijnlijk nog een paar jaar duren. Helaas staan er momenteel geen nieuwe Belgische meisjes klaar om die fakkel van hen over te nemen. België geniet dus maar beter met volle teugen van dit uniek moment.


:worship:

Volledig mee akkoord ;) :)

Svennovitch
Mar 3rd, 2004, 09:14 PM
:worship:

Volledig mee akkoord ;) :)
:yeah: S. Depoorter

arn
Mar 3rd, 2004, 10:50 PM
Wow, chic, echt goed geschreven!!! Tot ik de S. voor Depoorter zag staan had ik echt niets door :o

The Crow
Mar 4th, 2004, 09:51 AM
Euh, en wat moeten we precies doorhebben? :confused: :o

Wimanna
Mar 4th, 2004, 10:20 AM
Wow, chic, echt goed geschreven!!! Tot ik de S. voor Depoorter zag staan had ik echt niets door :o
Idem ditto ;) Knap artikel, kunnen der nog veel wa van leren ;)

Stijn
Mar 4th, 2004, 12:53 PM
Merci *shy* :D

Bij deze wil ik Bram nog es bedanken, hij heeft me enorm goed geholpen met de research :kiss:

The Crow
Mar 4th, 2004, 12:55 PM
Aha! ;)

Goed artikel idd! :D

Belgium = Best
Mar 6th, 2004, 11:34 AM
By S. Depoorter :D :haha:

Belgium = Best
Mar 6th, 2004, 11:36 AM
Een heel goed artikel ;)

:wavey:

ßcoene
Mar 6th, 2004, 12:10 PM
Amai, heel goed geschreven Stijn. :yeah: :clap2: