PDA

View Full Version : Evelyne Van Hyfte


AntennA
Feb 14th, 2004, 08:20 AM
In de donkere kelder van het Belgische vrouwentennis
Een blik op de bikkelharde overlevingsstrijd in de schaduw van Kim en Justine: "In de donkere kelder van het Belgische vrouwentennis

Kim Clijsters en Justine Henin zijn de oppergodinnen van het Belgische tennis, ze staan garant voor succes en verdienen geld als slijk. Zij doen haast vergeten dat er ook een minder glamoureuze kant van de tennissport bestaat. Op het 'Belgian pre-qualifying'-toernooi van de Diamond Games zijn geen camera's aanwezig: hier vechten de mindere goden van het Belgische tennis in de hoop op een spatje erkenning. Het is een wereld waar de bikkelharde wetten van Darwin gelden.

'Mooi, goed gedaan", prevelt vader Luc Van Hyfte nadat zijn dochter Evelyne met een mooie forehand een belangrijk punt heeft gemaakt. Hier een daar is zacht handgeklap in de vrijwel lege tribunes van het Antwerpse Sportpaleis te horen. De wedstrijd: Evelyne Van Hyfte tegen Caroline Bailly. Inzet van het gebeuren: een prekwalificatiewedstrijd van de Diamond Games.
"Zo zal deze wedstrijd hopelijk sneller gedaan zijn dan de vorige", zegt de vader. Meer dan tweeëneenhalf uur heeft die match geduurd, een duel tussen Caroline Maes en Gaëlle Taton. Maes kon haar rol als favoriete - ze is op plek 263 de vierde hoogst geklasseerde Belgische speelster op de wereld (na Henin, Clijsters en Callens) - niet waarmaken en verloor in drie zwaarbevochten sets. De ontgoocheling is groot. Ze druipt met haar zware tenniszak ontmoedigd af. Haar kleine kans op een plaats in het enkelspel van een groot WTA-toernooi als de Diamond Games is al vroeg verkeken.

Hoop en ellende liggen dicht bij elkaar in de kelders van een toernooi als de Diamond Games. Maandag begint dat meest prestigieuze vrouwentoernooi in België. Alleen al de naam geeft het hoge glamourgehalte aan. De extra trofee is een diamanten racket van 1 miljoen dollar. Iedereen weet hoe graag superster Venus Williams dat dure kleinood zou willen meenemen. De Diamond Games leeft ook: door het succes van Justine Henin en Kim Clijsters zakken de toeschouwers volgende week gegarandeerd in grote drommen af naar het Sportpaleis. Allicht is de finale, met 14.000 toeschouwers, net als in 2003 volledig uitverkocht. In die ambiance krijgen zelfs supersterren als Venus Williams en Clijsters nog kippenvel als ze bij opzwepende muziek de arena betreden.
Maar voor de mindere goden van het Belgische tennis zou het al een geweldig succes zijn om aan de eerste ronde van de Diamond Games te kunnen deelnemen. Maar die weg is lang en loopt niet over rozen. De eerste selectie vindt plaats in de pre-qualifying, zeg maar de kwalificaties om zich te plaatsen voor de kwalificaties. De 19-jarige Evelyne Van Hyfte wist die eerste schifting gisteren te overleven. Maar dan nog moet ze drie kwalificatiewedstrijden winnen voor ze een plaats in de hoofdtabel vastheeft. En dit weekend wachten haar tegenstanders die veel hoger staan dan zijzelf: Van Hyfte is momenteel het nummer 377 van de wereld, het nummer vijf in België.
Vader Luc Van Hyfte bekeek de wedstrijd van zijn dochter van op de tribunes. Sfeer is er nauwelijks, slechts een honderdtal toeschouwers zit er in de immense zaal van het Sportpaleis. Kwalificaties vinden haast letterlijk in de schaduw plaats, ver weg van het oog van de camera. Maar de strijd op het veld is er niet minder om. Het besef van de unieke kans in Antwerpen is groot, zegt Luc Van Hyfte. "Wie hier goed tennist en de hoofdtabel haalt, kan in één klap veel punten verdienen en klimmen op de ranglijst. Ik was zopas in de players lounge, ik voelde dat de speelsters zenuwachtig zijn. Dit is voor hen een apart toernooi. Er is veel publiciteit rond en er komt volgende week veel volk kijken. Wie hier door de 'quallies' spartelt, heeft het gevoel bij de top van de wereld te behoren. Dat kan een belangrijke 'déclic' in hun carrière betekenen."

Velen voelen zich geroepen, weinigen zijn uitverkoren: dat motto past perfect bij het tenniscircuit. Het grote publiek ziet op televisie enkel de absolute toppers aan het werk, en heeft ook een mening over hun schijnbaar luxueuze leventje en het geld dat ze als slijk verdienen. Dat is de blinkende façade van het tennis, die echter ook een vertekend beeld geeft. De achterzijde is veel minder zichtbaar: de strijd aan de basis van de pyramide, de moeilijke en langzame klim naar boven. Dat is de wereld van de 10.000- en 25.000-dollartoernooien, waarin de jonge speelsters hun eerste stappen als prof zetten in de hoop zo snel mogelijk de ladder te beklimmen.

Evelyne Van Hyfte is een van de duizenden speelsters die hun geluk in het bikkelharde circuit beproeven. In twee jaar tijd klom ze naar de 377ste plaats op de WTA-ranglijst. Niet slecht, maar ze is wel al 19 jaar oud. Op die leeftijd staan de beste speelsters in het vrouwentennis al lang aan de top.
"We vonden het beter dat Evelyne eerst haar humaniora afmaakt", zegt vader Luc. "Evelyne is verstandig én kan tennissen. Ze was Belgisch kampioene bij de scholieren en stond in de finale van de B-reeks van het BK, dan heb je toch talent. Ze wil zich nu drie jaar uitsluitend op het tennis concentreren. We denken dat ze de tophonderd kan bereiken."
Maar dan mag ze niet te lang blijven hangen op het niveau van de kleine 10.000-dollartoernooien in weinig vermaarde plaatsen als Buchen, Amiens, Alkmaar en Heerhugowaard tegen weinig vermaarde speelsters als Canepa, Geznenge, Golimbioschi en Gubacsi. "De wereld van de 10.000-dollartoernooien, dat is het moeilijkste", zegt Van Hyfte. "Een echte jungle. Maar je moet daarin nu eenmaal beginnen om je eerste punten voor de ranking te pakken. Iedereen staat daar te springen om in de hoofdtabel te geraken. Als je de eerste ronde niet overleeft, heb je geen geld en geen punten. Het is keihard. Mijn visie is: je moet in dat soort toernooien snel ingeraken, maar er ook snel weer uitgeraken. Anders blijf je maar ter plaatse trappelen. Dan zijn zulke toernooien alleen maar goed voor verwende rijkeluiskinderen die de hele wereld mogen rondreizen."

'Mislukken is taboe'

De meeste speelsters hopen uiteraard op de doorbraak naar de tophonderd. "Mislukken is een taboe-onderwerp", geeft Luc Van Hyfte toe. De tophonderd is een magische grens in het tennis, die vaak het verschil maakt tussen een financieel lonende carrière of. Zeker onder de toptweehonderd valt er niet veel geld te rapen. Voor wie niet veel steun van de federatie geniet, niet zo van rijke afkomst is of weinig sponsors heeft, is een carrière in het begin erg moeilijk. In goed twee jaar tijd heeft Evelyne Van Hyfte bijvoorbeeld een slordige 10.000 dollar aan officieel prijzengeld verdiend, zo staat in de WTA-gids. Geen vette boterham dus. De vergelijking is wat unfair, maar de één jaar oudere Kim Clijsters heeft nu al een slordige 8 miljoen dollar prijzengeld geïncasseerd, oftewel achthonderd keer het bedrag van Van Hyfte.

Luc Van Hyfte geeft toe dat hij met behulp van enkele sponsors - "mensen die in Evelyne geloven" - de tenniscarrière van zijn dochter mee kan bekostigen. Zijn dochter probeert ook zo goedkoop mogelijk te reizen. "Laatst is ze samen met Leslie Butkiewics (WTA 418) naar Bergamo met Ryanair afgereisd voor een 25.000-dollartoernooi. Ze hebben er geslapen in een jeugdherberg, het ontbijt was niet zo goed, maar de bedden waren oké. En een televisie in de kamer is toch niet echt nodig? Als je begint bij het laagste, moet je in het begin niet zoveel eisen stellen. Evelyne heeft in Bergamo de tweede ronde bereikt en acht puntjes gesprokkeld. Ik denk dat ze voor de eerste keer zonder verlies terug naar huis is gekomen."
In een klein toernooi in Liechtenstein was vader Van Hyfte mee afgereisd: "We hebben daar in een klooster geslapen. Meer moet dat niet zijn. Je moet ook wat durven afzien in het begin. Ze logeert in het buitenland ook soms in gastgezinnen; zo leert ze nog iets van andere culturen. Geld mag ook geen motivatie zijn om te tennissen. Het is en blijft een sport. En als je echt goed bent, komt het geld wel vanzelf."

Tranen bij verlies

Bij de begeleiding van zijn dochter in het circuit heeft vader Van Hyfte al veel schrijnende taferelen gezien. De ieder-voor-zichmentaliteit begint vaak al op erg jonge leeftijd. "Veel meisjes zijn de speelbal van de trainer of het systeem. Ik bemerk veel naijver. Ik heb kinderen gezien van twaalf jaar oud die zich opjutten en op het plein schreeuwen zoals een grote, of enorm zeuren over punten of elkaar uitschelden. Superdegoutant is dat.
"Vooral de Oost-Europeanen kunnen er iets van. Er zijn genoeg verhalen dat ze slaag van hun trainers krijgen als ze verliezen. Die kinderen zijn echt bang op de baan en wenen vaak na een verlies. Maar tennis is vaak het enige wat voor hen telt. Veel Russische tennismeisjes zijn maar tot hun twaalf jaar naar school geweest en doen dan niets anders meer dan tennissen. Vele kampioenen in de internationale jeugdtoernooien komen uit Oost-Europa, maar ik ken ook genoeg voorbeelden van zulke meisjes die al op 16-jarige leeftijd opgebrand zijn."

Van Hyfte zegt dat hij zijn dochter altijd voorgehouden heeft om met beide voeten op de grond te blijven. Hij ergert zich aan ouders die hardop verkondigen dat hun tennissende kinderen even goed kunnen worden als Clijsters en Henin. "Dat zijn twee uitzonderlijke gevallen. Kim heeft haar 'natuur' mee. Toen ze twaalf jaar oud was, had ze al het postuur van een meisje van zestien jaar. Ze heeft kracht, souplesse en lef, daar kun je het al heel ver mee schoppen. En Justine heeft een uitzonderlijke motorische begaafdheid en een verbetenheid die haar tot nummer één maakt.
"Kim staat door haar gedrag op en naast de baan wel een beetje model voor Evelyne. Ze kijkt op naar Kim omdat ze ondanks haar succes altijd eenvoudig en bescheiden is gebleven. Zo probeert Evelyne ook te zijn. Ik denk ook dat je pas een grote atlete bent als je sportief kunt verliezen."
'Voor het toernooi van Bergamo sliep Evelyne in een jeugdherberg. Het ontbijt was niet zo goed, maar de bedden waren oké. En een televisie in de kamer is toch niet echt nodig?'

Evelyne Van Hyfte vecht in Antwerpen voor een plaats in de hoofdtabel van de Diamond Games, onder het oog van vader Luc (helemaal links in de tribune). 'Wie hier door de 'quallies' spartelt, heeft het gevoel bij de top van de wereld te horen. En dat kan wel eens een belangrijke stap in een carrière zijn.'


De Morgen, 14 februari 2004
Bart Fieremans

Elleke
Feb 14th, 2004, 09:17 AM
thanks :D
Good Luck Evelyne :)

Brαm
Feb 15th, 2004, 12:20 PM
Thanks :D Great article!!

DutchieGirl
Feb 19th, 2004, 06:29 AM
ow...I have a headache now, but nice article! :D Go Evelyne! :D

azza
Feb 19th, 2004, 06:59 AM
Yay :D

DutchieGirl
Feb 21st, 2004, 02:47 AM
Yay what? :scratch:

Brαm
Mar 13th, 2004, 11:02 AM
When/where is Evelyne playing again? :bounce:

Svennovitch
Mar 13th, 2004, 12:19 PM
According to the vtv, next week in Amiens.

tine
Mar 13th, 2004, 01:08 PM
According to the vtv, next week in Amiens.

not acoording to the commitment list.

Amiens: Maes (2), Feys (6), Clijsters
Qualifying: De Laet, Debodt, Baily, Baillot

Belgium = Best
Mar 20th, 2004, 10:41 AM
nice article! :)

:wavey:

arn
Mar 20th, 2004, 11:17 AM
I hope she's not injured but just training very hard to get high on the ranks :)

KV
Mar 22nd, 2004, 01:36 PM
Good article. Everlyne did well in the tournaments she played this year.

tennisbelge
Mar 22nd, 2004, 09:00 PM
When/where is Evelyne playing again? :bounce:

According to her father she'll play Patras ($10.000) next week (and doubles with Leslie). She will no longer play French interclubs (she played in Poitiers last year) and just 1 or 2 matches in Germany. She'll concentrate on $25.000, mainly in France or Italy. Vaduz and Lenzerheide are also on her program.

Brαm
Jul 5th, 2004, 06:02 PM
Yay! New career high rank for Evelyne: 362nd :D
Up up up! :yippee:

Let's hope they'll let her play a Fed Cup match (doubles maybe with Caroline) :)

DutchieGirl
Jul 6th, 2004, 07:40 AM
great! :D Hope she'll be in the top 350 soon! ;)

Brαm
Jul 6th, 2004, 08:07 AM
great! :D Hope she'll be in the top 350 soon! ;)
She'll drop to +/- 382nd next week as she's not playing a tournament this week. This means she'll lose 7 pts :( (I think they're from her Heerhugowaard win)

tennisbelge
Jul 6th, 2004, 02:38 PM
She'll drop to +/- 382nd next week as she's not playing a tournament this week. This means she'll lose 7 pts :( (I think they're from her Heerhugowaard win)

You're right. Next points to defend : a quarter final in Brussels where she should be able to do better. I'll be there to cheer her

Brαm
Jul 12th, 2004, 10:18 AM
Evelyne Van Hyfte à l'affût
Laurent Monbaillu

Mis en ligne le 08/07/2004
- - - - - - - - - - -

Evelyne Van Hyfte est curieuse de découvrir la Fed Cup samedi et dimanche.
La Flandrienne est prête pour toute éventualité, même celle de rester sur le banc.


Els Callens, Kirsten Flipkens, Caroline Maes et Evelyne Van Hyfte: telle est la composition, inédite et dictée par les circonstances, de l'équipe belge de Fed Cup qui défiera l'Espagne, ces samedi 10 et dimanche 11 juillet, à Jerez de la Frontera. Pour la dernière nommée, retenue pour la première fois, il s'agira peut-être d'un baptême du feu. «Si Ivo Van Aken estime que je peux jouer un rôle au cours de cette rencontre, je sais qu'il n'hésitera pas à faire appel à moi. Je me tiens prête à toute éventualité et je serais, en tout cas, ravie d'être titularisée», affirme la native de Maldegem.

Ivo Van Aken élogieux

A 20 ans, elle a gravi les échelons sans se précipiter et occupe actuellement son meilleur classement WTA, en 368e position. Son parcours n'en est pas moins atypique puisque, par choix, Evelyne Van Hyfte n'est pas issue de la filière professionnelle mise en place par la VTV. «J'ai effectivement privilégié mes études, explique-t-elle. Mon diplôme est une garantie pour l'avenir. Je suis venue sur le circuit à l'âge de 18 ans et j'ai conscience d'avoir encore beaucoup apprendre.»

Ivo Van Aken se montre d'ailleurs plutôt élogieux à son égard. Le capitaine de l'équipe belge lui reconnaît pas mal de mérite. «Pour quelqu'un qui n'a pas bénéficié d'un encadrement professionnel et de deux ou trois entraînements par jour, elle possède un ranking très acceptable. Evelyne est une fille très sérieuse, qui ne prend pas les choses à la légère et qui a encore une belle marge de progression. Physiquement, elle a un gabarit (NdlR: 1,80m, 64kg) qui peut lui permettre d'imposer sa puissance sur le court», analyse-t-il.

Cette première sélection dans le cadre de la Fed Cup, Evelyne Van Hyfte la considère avant tout comme une aubaine. Elle serait ravie de pouvoir disputer un match, mais, si elle devait rester tout le week-end sur le banc, elle n'en ferait pas un drame. «Participer aux quarts de finale d'une telle compétition ne peut m'être que bénéfique. Même si je ne joue pas, j'aurai certainement des enseignements à retirer de cette nouvelle expérience. Si je suis nerveuse? Non, ce n'est pas le mot. Disons surtout que je suis curieuse et je veux me montrer digne de confiance», soutient-elle.

Le dernier mot reviendra évidemment à Ivo Van Aken. Il affirme que les quatre joueuses sélectionnées partent sur un pied d'égalité, même si Els Callens et Kirsten Flipkens sont sans doute les mieux armées. «Dans mon esprit, c'est très clair: les filles les plus en forme joueront. L'Espagne possède une équipe très homogène, mais ses joueuses sont loin d'être invincibles. C'est à nous de démontrer que le tirage n'était pas forcément mauvais...»

© Les Sports 2004

DutchieGirl
Jul 13th, 2004, 02:08 AM
oh crap! lol Then maybe not in the top 350 so soon... but I can still hope! ;)

Gorki
Jul 29th, 2004, 08:56 PM
I've seen that Evelyne V.Hyfte is not anymore in the commitments list for the tournament in Hechingen (Germany, 25.000$) next week: Is it because her foot injury ? (see thread about this week's tournaments)

As planned, she 's also not anymore in the commitments list for Koksijde.

tibe
Jul 29th, 2004, 09:59 PM
she's not playing this week because of her ankle. but she is playing 'martina franca' next week (italy).