TennisForum.com - View Single Post - The Danes are coming - Danish juniors thread
View Single Post
post #878 of (permalink) Old Jun 17th, 2013, 10:01 AM
country flag salima
Senior Member
 
salima's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Kaldbakksbotnur
Posts: 5,574
                     
Re: The Danes are coming - Danish juniors thread

Quote:
Originally Posted by angliru View Post
Sorry for posting in Danish, it's a bit lenghty and too complicated to translate. I can add a summary, if anyone's interested. It's about the Long Term Athlete Development introduced in Danish Tennis this season.


Aldersrelateret træningskoncept

I Danmark er man ved at implementere aldersrelateret træningskoncept (ATK) inden for en lang række sportsgrene - også tennis. I samarbejde med de enkelte forbund er Team Danmark i færd med at indføre ATk inden for 22 sportsgrene. Mange forbund har allerede implementeret ATK fuldt ud (fx fodbold, badminton, håndbold, svømning), mens tennis skal først til at begynde netop nu.

Baggrunden for ATK er bl.a., at man ønsker at minimere frafaldet af de unge talenter, og i stedet bevare dem længst muligt inden for sporten. Det har nemlig vist sig, at en alt for stor turneringsaktivitet i en tidlig alder øger risikoen for at senior-karrieren bliver kort eller fyldt med skader. Selvfølgelig er der også rigtig mange eksempler på, at man kan have en stor og aktiv juniorkarriere, og samtidig også en stor seniorkarriere (fx Wozniacki). Men statistisk set øges risikoen for at karrien bliver kort, når turneringsmængden er stor i juniorårene.

Et eksempel på en spiller med en delvist ødelagt seniorkarriere var Lina Krasnoroutskaya, som vel har været en af de bedste juniorspillere verden har set. Hun var rangeret som nr. 1 i verden flere år i træk allerede som U12 og U14 spiller på et tidspunkt hvor både Henin og Clijsters også var markante spillere på juniorscenen (begge også blandt verdens bedste juniorer!). Krasnoroutskaya var også nr. 1 på ITF's juniorrangliste (U18), men hun fik aldrig rigtig gang i sin professionelle karriere, som var plaget af skader. Der er ingen tvivl om, at talentet var til stede, og hun nåede op som nr. 25 på WTA, men hun vandt aldrig nogen titler, og fik desværre en alt for kort karriere.

Man kunne også nævne Karen Barbat som et eksempel på et karriereforløb, som strider imod ATK's principper. Allerede mens hun stadig var U14-spiller deltog hun i sin første pro-turnering, og hun udviklede sig hurtigt til en ret god og meget aktiv turneringsspiller. I kalenderåret 2007, dvs. fra hun var 14½ til 15½ år, spillede hun 17 internationale juniorturneringer, 5 professionelle turneringer, foruden en Fed Cup kamp og en række danske turneringer, herunder klubkampe, danske mesterskaber (hvor hun var finalist ved seniorernes ude-DM allerede før hun fyldte 15) osv.

En af filosofierne bag ATK er bl.a., at træning og turneringsaktivitet skal være tilpasset hinanden, og at der skal foregå en konstant udvikling hele vejen gennem ungdomskarrieren op til man er 20 år eller måske mere. Det ikke et mål at man skal toppe allerede som 12-14 årig. Det er vigtigere, at man er i stand til at fortsætte udviklingen! Karen Barbat slog fx Bojana Jovanovski 6-3 6-2 allerede i 2007 (Bojana er endda ældre end Karen). Men hvor Jovanovski nu har bevæget sig op blandt de 40 bedste i verden, ligger Barbat stadig omkring nr. 600, hvor hun stort set har ligget i 6 år. Det er ikke for at hænge Karen ud, jeg nævner hende. Hun har haft en svær og delvist skadesplaget karriere, og hun kæmper tappert videre og fortjener al mulig opbakning. Men hun er et godt eksempel på et karriereforløb, som ATK søger undgå (selv om hendes turneringsaktivitet i U12-U16 årene ikke har været meget anderledes end Wozniackis). Der er desværre rigtig mange lignende historier - både i international tennis og herhjemme. Simone Alipieva kunne måske også nævnes som én, hvor turneringsaktiviteten ikke har været hensigtsmæssig efter ATK's principper?

Jeg tror absolut, at ATK er vejen frem! Dansk Tennis Forbund vil fx nu indføre den regel, at man kun må spille 20 individuelle turneringer i DK pr. år. Det hilser jeg velkommen. Før var nogle spillere tilbøjelige til at prioritere turneringsdeltagelse frem for træning og udvikling af teknik, taktik, fysik og så videre. Samtidig havde vi også et ranglistesystem, som belønnede flittig turneringsaktivitet, idet ALLE turneringspoint talte med på ranglisten - også hvis man spillede fx 40 turneringer om året! I det netop nyindførte ranglistesystem er det kun de 10 bedste individuelle turneringsresultater, der tæller med, hvilket er et stort spring fremad.

For de bedste elitejuniorer vil begrænsningerne i turneringsaktivitet måske ikke have så stor effekt, da det stadig vil være tilladt for dem at deltage i internationale turneringer ad libitum. Men for de næstbedste tror jeg, det vil være gavnligt, idet der nu er desto mere grund til at fokusere på træning. Jeg håber det kan styrke bredden i dansk tennis, og også få pigerne og drengene til at bevare deres karriere i lidt længere tid. Og det er muligt at forbedre sig væsentligt - selv efter man er fyldt 18. Det er der heldigvis mange eksempler på i toppen af verdenstennis. I øvrigt har Piotr Wozniacki jo antydet, at Carolines mange øvrige aktiviteter og forpligtelser som nummer 1 har hindret hende i at træne og forberede sig optimalt, hvorimod hendes modstandere har kunnet træne videre uhæmmet. Den holdning, hvis den er rigtig, understreger tydeligt at udvikling er noget der hele tiden bør foregå.

ATK er kun et af mange nye tiltag i dansk tennis. Et andet er den nye og meget omdiskuterede rene kvinde-division for holdkampe. Bedre og mere målrettede juniorturneringer er et tredje tiltag. Og sammen med nogle flere professionelle turneringer i Danmark (forhåbentlig også for kvinder i 2014) tror jeg, at alle disse ting kan være med til at løfte dansk tennis de kommende år.
Takk angliru!

For lettere å unngå skader, er man nødt til å trene fysisk ved siden av tennisspillet. Det er ikke noe mål i å få spillerne til å spille færre turneringer, målet bør være å få de til å tid til å trene mer basistrening/grunntrening for å forbedre styrke, spenst og smidighet (eller hva det nu heter på dansk!)
salima is offline  
 
 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome