Women's tennis in Belgium (article): "Slaat de jongere generatie de bal mis?" - TennisForum.com
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 12 (permalink) Old Mar 3rd, 2004, 06:09 PM Thread Starter
Senior Member
 
Brαm's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Belgium
Posts: 15,088
                     
Women's tennis in Belgium (article): "Slaat de jongere generatie de bal mis?"

Slaat de jongere generatie de bal mis?


Antwerpen - De tijd dat heel België in rep en roer stond als Sabine Appelmans of Dominique Monami - Van Roost is alweer verleden tijd - een plaats in de kwartfinale op een Grand Slam behaalden, ligt ver achter ons. Twee meisjes brachten hier verandering in: Justine Henin-Hardenne en Kim Clijsters. De nummers één en twee in het vrouwentennis, allebei Belgen, zorgden ervoor dat België sinds een paar jaar ondergedompeld is in een ware tennishype. Een uitschakeling in de halve finale van een tornooi wordt als een ware mislukking gezien. Een Belgische finale, dat is wat de mensen willen zien en zelfs dat begint al te wennen. Het is maar zeer de vraag of er jonge Belgische tennisbeloftes zijn die dit succesverhaal kunnen voortzetten.

Op vrijdag dertien februari gaat in Antwerpen de derde editie van de Proximus Diamond Games van start. Die dag spelen heel wat Belgische tennisbeloftes hun eerste wedstrijd om uiteindelijk een plaatsje op de hoofdtabel van dit tornooi te bemachtigen. Vier andere Belgische speelsters zijn al zeker van hun plaats in de hoofdtabel. De organisatoren waren maar wat blij dat Justine Henin-Hardenne en Kim Clijsters tijd wilden vrijmaken voor dit tornooi. Els Callens - een oude rot in het vak - en Elke Clijsters - zus van - kregen een wildcard voor de Diamond Games. Over de uitreiking van de wildcards was er enkele weken geleden een heisa toen bleek dat naast Kirsten Flipkens niet Els Callens, maar Elke Clijsters de tweede wildcard kreeg. Men vond het niet kunnen dat iemand zoals Elke Clijsters, die op het gebied van tennis nog vrij weinig gepresteerd heeft, de voorkeur kreeg op iemand met zoveel ervaring als Els Callens. Bob Verbeeck, organisator van de Diamond Games verdedigde zijn keuze in een persbericht en beklemtoonde dat hij de jeugd een kans wilde geven. Flipkens moest wegens een polsblessure forfait geven, waardoor Els Callens toch nog aanspraak kon maken op een wildcard.

De Molse Kirsten Flipkens - net achttien geworden - is één van die jeugdige talenten waar we in de toekomst nog wel vaak van zouden kunnen horen. In 2002 verklaarde Steven Martens, haar toenmalige coach en de voormalige coach van Sabine Appelmans, in Sport Magazine dat hij betwijfelde of Kirsten het ooit zou maken. Hij vond dat ze ondermaats presteerde en dat ze te vlug tevreden was met haar resultaten. Ze was een echte speelvogel en haar resultaten waren zeer wisselvallig. Vorig jaar won ze echter de juniorenversies van Wimbledon en Roland Garros en eindigde ze bij de junioren op de eerste plaats. De speelvogel werd meer volwassen en zelfzekerder. Dit jaar ging Flipkens zich voor het eerst op het professionele circuit storten. Een stressfractuur aan de pols gooide echter roet in het eten waardoor ze tot in de late lente buiten spel is. Kirsten wordt gecoacht door ex-tennisspeler Johan Van Herck. Hij vertelde in de media al meerdere malen dat hij verwacht dat Kirsten, die nu op nummer 380 in de WTA rankings staat, een plaats in de top vijftig kan behalen. Flipkens bezit volgens hem een goede dosis vechtlust, vertrouwen en uitstraling. Dit bewees ze volgens hem in de Fed Cup, het landentornooi voor vrouwenteams. Na een zenuwslopende marathon van meer dan drie uur verloor Flipkens nipt van Meghann Shaughnessy, die toen de nummer achttien van de wereld was. 2004 kan het jaar van de waarheid worden voor Flipkens. Tenzij de blessure blijft aanslepen zal ze zich moeten bewijzen in het profcircuit.

Een tweede Belgische belofte is Elke Clijsters, een naam die bekend in de oren klinkt. Zal deze negentienjarige Limburgse op tennisgebied ooit kunnen bewijzen dat ze meer is dan alleen “de zus van”? Tot op heden is het haar nog niet gelukt, nochtans kreeg ze al enkele kansen aangeboden. De Morgen beweerde onlangs nog dat Elke alleen maar wildcards krijgt omdat de tornooidirecteuren haar grote zus ook naar het tornooi willen lokken. Ze zouden als één product aangeboden worden: wie Kim wil moet Elke erbij nemen. Natuurlijk wordt dit door beide betrokken partijen ten stelligste ontkend. Of de wildcards - waardoor je de kwalificatierondes mag overslaan - nu verdiend of niet verdiend zijn, Elke heeft er nog nooit een wedstrijd door gewonnen. Misschien ligt haar toekomst meer in het dubbelspel, want bij de junioren behaalde ze al twee Grand Slam zeges en stond ze op nummer één. Op deze Diamond Games zal Elke in het dubbelspel het gezelschap krijgen van Kim, wat een goed voorteken kan zijn.

Minder bekend bij het grote publiek is Caroline Maes. Deze tweeëntwintigjarige Zeelse is al vier jaar actief in het professionele circuit. Jammer genoeg lijkt haar carrière niet van de grond te komen en blijft ze rond de 250ste plaats in het klassement schommelen. Caroline functioneert enkel goed op gravel, op snellere banen verliest ze vaak de controle over haar spel. Ook mentaal is Caroline niet sterk genoeg om tegen sterkere spelers op te boksen. Ze mist het killersinstinct, daarom is het ook weinig waarschijnlijk dat Caroline nog grote sprongen voorwaarts zal maken.

De naam Evelyne Van Hyfte is ook geen Vlaamse huishoudnaam. Deze negentienjarige uit Maldegem is het buitenbeentje bij de Belgische tennisbeloftes omdat ze geen school gelopen heeft bij de befaamde school van de Vlaamse Tennisvereniging (VTV) in Wilrijk. Ze voltooide haar middelbare studies in een ‘normale’ school en stortte zich dan pas op haar tenniscarrière. Momenteel staat ze op nummer 377 maar haar vader, die haar ook coacht, verklaarde in De Morgen dat Evelyne nog veel progressiemogelijkheden heeft. Hij geeft haar drie jaar om zich te bewijzen in het tenniswereldje. Lukt dit niet, dan hangt ze volgens hem haar racket beter aan de wilgen. Dankzij haar diploma van het middelbaar onderwijs blijft verder studeren een optie.

Andere Belgische namen in het tenniscircuit zijn Leslie Butkiewicz (nummer 418), Debbrich Feys (nummer 451) en Stefanie De Laet (nummer 804). De eenentwintigjarige Butkiewicz draait al een paar jaar mee en lijkt al op de weg terug, in 2002 stond ze namelijk op de 341ste plaats. Het is ook twijfelachtig of de negentienjarige Feys ooit de top zal halen in het profcircuit. Debbrich won nog nooit een titel, zelfs niet bij de junioren. De Laet, die amper zeventien is, zet nog maar haar eerste stappen bij de profspeelsters. Verwacht wordt dat ze dit jaar aanzienlijk zal stijgen op de wereldranglijst.

In de tennisgangen is de naam Aude Vermoezen al een begrip. Van deze veertienjarige Brusselse worden grote dingen verwacht. Als coach heeft ze alvast Steven Martens, de voormalige coach van Appelmans en Flipkens, achter zich. Toch moeten we voorzichtig zijn met voorspellingen over zogenaamde jonge supertalenten. Als de verwachtingen te hoog gespannen zijn, maar de resultaten uitblijven dan kan de druk bij de jonge supertalenten te groot worden. Het zou niet de eerste keer zijn dat zo’n ‘talent’ op zeventienjarige leeftijd totaal uitgeblust is...

Het is dus weinig waarschijnlijk dat één van deze meisjes ooit de nieuwe Kim of Justine zal worden. De kans is reëel dat het Belgische succes bij het vrouwentennis hetzelfde lot beschoren is als de Belgische judoka’s. Grote namen als Gella Vandecaveye en Ulla Werbrouck wonnen vele medailles maar werden niet opgevolgd door een jongere generatie die dit succes kon voortzetten. Een Kirsten Flipkens zal veeleer de opvolgster van Els Callens worden - In 1997 bereikte Callens de 48ste plaats op de wereldranglijst - dan van Kim en Justine. De Belgische heerschappij van Kim en Justine in het vrouwentennis zal hoogstwaarschijnlijk nog een paar jaar duren. Helaas staan er momenteel geen nieuwe Belgische meisjes klaar om die fakkel van hen over te nemen. België geniet dus maar beter met volle teugen van dit uniek moment.

By S. Depoorter
Brαm is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 12 (permalink) Old Mar 3rd, 2004, 06:32 PM
Senior Member
 
Fieke's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 4,658
                     
Dit artikel is die A dubbel en dik waard

(als het dat is natuurlijk...)


Bye|KimClijsters|Bye

veel succes|KirstenFlipkens|CarolineMaes|YaninaWickmayer|TamarynHendler|MisaKrajicek|veel succes
Held og lykke|CarolineWozniacki|Held og lykke

Go Ninof|Kevin Van der Perren|Go Ninof

RIP|Paul Hunter|RIP

Last edited by Fieke; Mar 3rd, 2004 at 07:23 PM.
Fieke is offline  
post #3 of 12 (permalink) Old Mar 3rd, 2004, 06:38 PM Thread Starter
Senior Member
 
Brαm's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Belgium
Posts: 15,088
                     
Quote:
Originally Posted by Brαm
De Belgische heerschappij van Kim en Justine in het vrouwentennis zal hoogstwaarschijnlijk nog een paar jaar duren. Helaas staan er momenteel geen nieuwe Belgische meisjes klaar om die fakkel van hen over te nemen. België geniet dus maar beter met volle teugen van dit uniek moment.Volledig mee akkoord
Brαm is offline  
 
post #4 of 12 (permalink) Old Mar 3rd, 2004, 08:14 PM
Senior Member
 
Join Date: Jan 2003
Location: Brugge
Posts: 2,451
                     
Quote:
Originally Posted by Brαm


Volledig mee akkoord
S. Depoorter
Svennovitch is offline  
post #5 of 12 (permalink) Old Mar 3rd, 2004, 09:50 PM
country flag arn
Senior Member
 
arn's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Bxl
Posts: 16,242
                     
Wow, chic, echt goed geschreven!!! Tot ik de S. voor Depoorter zag staan had ik echt niets door
arn is offline  
post #6 of 12 (permalink) Old Mar 4th, 2004, 08:51 AM
The hottest straight, goth rocker on the board
Admin Emeritus
 
The Crow's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: Belgium
Posts: 36,081
                     
Euh, en wat moeten we precies doorhebben?

If only I was sure that my head on the door was a dream
The Crow is offline  
post #7 of 12 (permalink) Old Mar 4th, 2004, 09:20 AM
Senior Member
 
Wimanna's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Belgium
Posts: 11,775
                     
Quote:
Originally Posted by arn
Wow, chic, echt goed geschreven!!! Tot ik de S. voor Depoorter zag staan had ik echt niets door
Idem ditto Knap artikel, kunnen der nog veel wa van leren

C'mon Belgians
Wimanna is online now  
post #8 of 12 (permalink) Old Mar 4th, 2004, 11:53 AM
Senior Member
 
Stijn's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Belgium
Posts: 2,250
                     
Merci *shy*

Bij deze wil ik Bram nog es bedanken, hij heeft me enorm goed geholpen met de research

All the best in 2007 Caroline Maes
and the rest of the Belgian girls

Please visit my Caroline Maes
site. Feel free to show your support in the guestbook!

Last edited by Stijn; Mar 4th, 2004 at 01:08 PM. Reason: Spelling police edit (by BM, secret agent)
Stijn is offline  
post #9 of 12 (permalink) Old Mar 4th, 2004, 11:55 AM
The hottest straight, goth rocker on the board
Admin Emeritus
 
The Crow's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: Belgium
Posts: 36,081
                     
Aha!

Goed artikel idd!

If only I was sure that my head on the door was a dream
The Crow is offline  
post #10 of 12 (permalink) Old Mar 6th, 2004, 10:34 AM
Senior Member
 
Belgium = Best's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Belgium
Posts: 1,217
                     
Quote:
Originally Posted by Brαm
By S. Depoorter

GO BELGIAN BABES!!!!!
Especially Kim

Sandrine Van Handenhoven

Go to www.sandrinesite.tk

Belgium = Best is offline  
post #11 of 12 (permalink) Old Mar 6th, 2004, 10:36 AM
Senior Member
 
Belgium = Best's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Belgium
Posts: 1,217
                     
Een heel goed artikel


GO BELGIAN BABES!!!!!
Especially Kim

Sandrine Van Handenhoven

Go to www.sandrinesite.tk

Belgium = Best is offline  
post #12 of 12 (permalink) Old Mar 6th, 2004, 11:10 AM
Senior Member
 
ßcoene's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: I'm in your thoughts
Posts: 8,864
                     
Amai, heel goed geschreven Stijn.
ßcoene is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register NowIn order to be able to post messages on the TennisForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this PagePosting Rules  
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome