Evelyne Van Hyfte - TennisForum.com
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 21 (permalink) Old Feb 14th, 2004, 07:20 AM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Jan 2003
Location: BrUsSeLs
Posts: 609
                     
Cool Evelyne Van Hyfte

In de donkere kelder van het Belgische vrouwentennis
Een blik op de bikkelharde overlevingsstrijd in de schaduw van Kim en Justine: "In de donkere kelder van het Belgische vrouwentennis

Kim Clijsters en Justine Henin zijn de oppergodinnen van het Belgische tennis, ze staan garant voor succes en verdienen geld als slijk. Zij doen haast vergeten dat er ook een minder glamoureuze kant van de tennissport bestaat. Op het 'Belgian pre-qualifying'-toernooi van de Diamond Games zijn geen camera's aanwezig: hier vechten de mindere goden van het Belgische tennis in de hoop op een spatje erkenning. Het is een wereld waar de bikkelharde wetten van Darwin gelden.

'Mooi, goed gedaan", prevelt vader Luc Van Hyfte nadat zijn dochter Evelyne met een mooie forehand een belangrijk punt heeft gemaakt. Hier een daar is zacht handgeklap in de vrijwel lege tribunes van het Antwerpse Sportpaleis te horen. De wedstrijd: Evelyne Van Hyfte tegen Caroline Bailly. Inzet van het gebeuren: een prekwalificatiewedstrijd van de Diamond Games.
"Zo zal deze wedstrijd hopelijk sneller gedaan zijn dan de vorige", zegt de vader. Meer dan tweeëneenhalf uur heeft die match geduurd, een duel tussen Caroline Maes en Gaëlle Taton. Maes kon haar rol als favoriete - ze is op plek 263 de vierde hoogst geklasseerde Belgische speelster op de wereld (na Henin, Clijsters en Callens) - niet waarmaken en verloor in drie zwaarbevochten sets. De ontgoocheling is groot. Ze druipt met haar zware tenniszak ontmoedigd af. Haar kleine kans op een plaats in het enkelspel van een groot WTA-toernooi als de Diamond Games is al vroeg verkeken.

Hoop en ellende liggen dicht bij elkaar in de kelders van een toernooi als de Diamond Games. Maandag begint dat meest prestigieuze vrouwentoernooi in België. Alleen al de naam geeft het hoge glamourgehalte aan. De extra trofee is een diamanten racket van 1 miljoen dollar. Iedereen weet hoe graag superster Venus Williams dat dure kleinood zou willen meenemen. De Diamond Games leeft ook: door het succes van Justine Henin en Kim Clijsters zakken de toeschouwers volgende week gegarandeerd in grote drommen af naar het Sportpaleis. Allicht is de finale, met 14.000 toeschouwers, net als in 2003 volledig uitverkocht. In die ambiance krijgen zelfs supersterren als Venus Williams en Clijsters nog kippenvel als ze bij opzwepende muziek de arena betreden.
Maar voor de mindere goden van het Belgische tennis zou het al een geweldig succes zijn om aan de eerste ronde van de Diamond Games te kunnen deelnemen. Maar die weg is lang en loopt niet over rozen. De eerste selectie vindt plaats in de pre-qualifying, zeg maar de kwalificaties om zich te plaatsen voor de kwalificaties. De 19-jarige Evelyne Van Hyfte wist die eerste schifting gisteren te overleven. Maar dan nog moet ze drie kwalificatiewedstrijden winnen voor ze een plaats in de hoofdtabel vastheeft. En dit weekend wachten haar tegenstanders die veel hoger staan dan zijzelf: Van Hyfte is momenteel het nummer 377 van de wereld, het nummer vijf in België.
Vader Luc Van Hyfte bekeek de wedstrijd van zijn dochter van op de tribunes. Sfeer is er nauwelijks, slechts een honderdtal toeschouwers zit er in de immense zaal van het Sportpaleis. Kwalificaties vinden haast letterlijk in de schaduw plaats, ver weg van het oog van de camera. Maar de strijd op het veld is er niet minder om. Het besef van de unieke kans in Antwerpen is groot, zegt Luc Van Hyfte. "Wie hier goed tennist en de hoofdtabel haalt, kan in één klap veel punten verdienen en klimmen op de ranglijst. Ik was zopas in de players lounge, ik voelde dat de speelsters zenuwachtig zijn. Dit is voor hen een apart toernooi. Er is veel publiciteit rond en er komt volgende week veel volk kijken. Wie hier door de 'quallies' spartelt, heeft het gevoel bij de top van de wereld te behoren. Dat kan een belangrijke 'déclic' in hun carrière betekenen."

Velen voelen zich geroepen, weinigen zijn uitverkoren: dat motto past perfect bij het tenniscircuit. Het grote publiek ziet op televisie enkel de absolute toppers aan het werk, en heeft ook een mening over hun schijnbaar luxueuze leventje en het geld dat ze als slijk verdienen. Dat is de blinkende façade van het tennis, die echter ook een vertekend beeld geeft. De achterzijde is veel minder zichtbaar: de strijd aan de basis van de pyramide, de moeilijke en langzame klim naar boven. Dat is de wereld van de 10.000- en 25.000-dollartoernooien, waarin de jonge speelsters hun eerste stappen als prof zetten in de hoop zo snel mogelijk de ladder te beklimmen.

Evelyne Van Hyfte is een van de duizenden speelsters die hun geluk in het bikkelharde circuit beproeven. In twee jaar tijd klom ze naar de 377ste plaats op de WTA-ranglijst. Niet slecht, maar ze is wel al 19 jaar oud. Op die leeftijd staan de beste speelsters in het vrouwentennis al lang aan de top.
"We vonden het beter dat Evelyne eerst haar humaniora afmaakt", zegt vader Luc. "Evelyne is verstandig én kan tennissen. Ze was Belgisch kampioene bij de scholieren en stond in de finale van de B-reeks van het BK, dan heb je toch talent. Ze wil zich nu drie jaar uitsluitend op het tennis concentreren. We denken dat ze de tophonderd kan bereiken."
Maar dan mag ze niet te lang blijven hangen op het niveau van de kleine 10.000-dollartoernooien in weinig vermaarde plaatsen als Buchen, Amiens, Alkmaar en Heerhugowaard tegen weinig vermaarde speelsters als Canepa, Geznenge, Golimbioschi en Gubacsi. "De wereld van de 10.000-dollartoernooien, dat is het moeilijkste", zegt Van Hyfte. "Een echte jungle. Maar je moet daarin nu eenmaal beginnen om je eerste punten voor de ranking te pakken. Iedereen staat daar te springen om in de hoofdtabel te geraken. Als je de eerste ronde niet overleeft, heb je geen geld en geen punten. Het is keihard. Mijn visie is: je moet in dat soort toernooien snel ingeraken, maar er ook snel weer uitgeraken. Anders blijf je maar ter plaatse trappelen. Dan zijn zulke toernooien alleen maar goed voor verwende rijkeluiskinderen die de hele wereld mogen rondreizen."

'Mislukken is taboe'

De meeste speelsters hopen uiteraard op de doorbraak naar de tophonderd. "Mislukken is een taboe-onderwerp", geeft Luc Van Hyfte toe. De tophonderd is een magische grens in het tennis, die vaak het verschil maakt tussen een financieel lonende carrière of. Zeker onder de toptweehonderd valt er niet veel geld te rapen. Voor wie niet veel steun van de federatie geniet, niet zo van rijke afkomst is of weinig sponsors heeft, is een carrière in het begin erg moeilijk. In goed twee jaar tijd heeft Evelyne Van Hyfte bijvoorbeeld een slordige 10.000 dollar aan officieel prijzengeld verdiend, zo staat in de WTA-gids. Geen vette boterham dus. De vergelijking is wat unfair, maar de één jaar oudere Kim Clijsters heeft nu al een slordige 8 miljoen dollar prijzengeld geïncasseerd, oftewel achthonderd keer het bedrag van Van Hyfte.

Luc Van Hyfte geeft toe dat hij met behulp van enkele sponsors - "mensen die in Evelyne geloven" - de tenniscarrière van zijn dochter mee kan bekostigen. Zijn dochter probeert ook zo goedkoop mogelijk te reizen. "Laatst is ze samen met Leslie Butkiewics (WTA 418) naar Bergamo met Ryanair afgereisd voor een 25.000-dollartoernooi. Ze hebben er geslapen in een jeugdherberg, het ontbijt was niet zo goed, maar de bedden waren oké. En een televisie in de kamer is toch niet echt nodig? Als je begint bij het laagste, moet je in het begin niet zoveel eisen stellen. Evelyne heeft in Bergamo de tweede ronde bereikt en acht puntjes gesprokkeld. Ik denk dat ze voor de eerste keer zonder verlies terug naar huis is gekomen."
In een klein toernooi in Liechtenstein was vader Van Hyfte mee afgereisd: "We hebben daar in een klooster geslapen. Meer moet dat niet zijn. Je moet ook wat durven afzien in het begin. Ze logeert in het buitenland ook soms in gastgezinnen; zo leert ze nog iets van andere culturen. Geld mag ook geen motivatie zijn om te tennissen. Het is en blijft een sport. En als je echt goed bent, komt het geld wel vanzelf."

Tranen bij verlies

Bij de begeleiding van zijn dochter in het circuit heeft vader Van Hyfte al veel schrijnende taferelen gezien. De ieder-voor-zichmentaliteit begint vaak al op erg jonge leeftijd. "Veel meisjes zijn de speelbal van de trainer of het systeem. Ik bemerk veel naijver. Ik heb kinderen gezien van twaalf jaar oud die zich opjutten en op het plein schreeuwen zoals een grote, of enorm zeuren over punten of elkaar uitschelden. Superdegoutant is dat.
"Vooral de Oost-Europeanen kunnen er iets van. Er zijn genoeg verhalen dat ze slaag van hun trainers krijgen als ze verliezen. Die kinderen zijn echt bang op de baan en wenen vaak na een verlies. Maar tennis is vaak het enige wat voor hen telt. Veel Russische tennismeisjes zijn maar tot hun twaalf jaar naar school geweest en doen dan niets anders meer dan tennissen. Vele kampioenen in de internationale jeugdtoernooien komen uit Oost-Europa, maar ik ken ook genoeg voorbeelden van zulke meisjes die al op 16-jarige leeftijd opgebrand zijn."

Van Hyfte zegt dat hij zijn dochter altijd voorgehouden heeft om met beide voeten op de grond te blijven. Hij ergert zich aan ouders die hardop verkondigen dat hun tennissende kinderen even goed kunnen worden als Clijsters en Henin. "Dat zijn twee uitzonderlijke gevallen. Kim heeft haar 'natuur' mee. Toen ze twaalf jaar oud was, had ze al het postuur van een meisje van zestien jaar. Ze heeft kracht, souplesse en lef, daar kun je het al heel ver mee schoppen. En Justine heeft een uitzonderlijke motorische begaafdheid en een verbetenheid die haar tot nummer één maakt.
"Kim staat door haar gedrag op en naast de baan wel een beetje model voor Evelyne. Ze kijkt op naar Kim omdat ze ondanks haar succes altijd eenvoudig en bescheiden is gebleven. Zo probeert Evelyne ook te zijn. Ik denk ook dat je pas een grote atlete bent als je sportief kunt verliezen."
'Voor het toernooi van Bergamo sliep Evelyne in een jeugdherberg. Het ontbijt was niet zo goed, maar de bedden waren oké. En een televisie in de kamer is toch niet echt nodig?'

Evelyne Van Hyfte vecht in Antwerpen voor een plaats in de hoofdtabel van de Diamond Games, onder het oog van vader Luc (helemaal links in de tribune). 'Wie hier door de 'quallies' spartelt, heeft het gevoel bij de top van de wereld te horen. En dat kan wel eens een belangrijke stap in een carrière zijn.'


De Morgen, 14 februari 2004
Bart Fieremans
Go Belgian girls!
KiRsTeN fLiPkEnS, KiM cLiJsTeRs & JuStInE hEnIn
and also good luck to
KaRoLiNa SpReM, JeLeNa DoKiC & AnNa-LeNa gRöNeFeLd
AntennA is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 21 (permalink) Old Feb 14th, 2004, 08:17 AM
Senior Member
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 6,969
                     
thanks
Good Luck Evelyne


Elleke is offline  
post #3 of 21 (permalink) Old Feb 15th, 2004, 11:20 AM
Senior Member
 
Brαm's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Belgium
Posts: 15,056
                     
Thanks Great article!!
Brαm is offline  
 
post #4 of 21 (permalink) Old Feb 19th, 2004, 05:29 AM
Senior Member
 
DutchieGirl's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: my own Dutchie world
Posts: 152,959
                     
ow...I have a headache now, but nice article! Go Evelyne!

http://i267.photobucket.com/albums/i...10/sheadam.jpg

She & Him @ Melkweg "The Max", Amsterdam 6th May 2010
DutchieGirl is offline  
post #5 of 21 (permalink) Old Feb 19th, 2004, 05:59 AM
Senior Member
 
azza's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: EVIES THROAT CHOKING.....
Posts: 24,931
                     
Yay
azza is offline  
post #6 of 21 (permalink) Old Feb 21st, 2004, 01:47 AM
Senior Member
 
DutchieGirl's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: my own Dutchie world
Posts: 152,959
                     
Yay what?

http://i267.photobucket.com/albums/i...10/sheadam.jpg

She & Him @ Melkweg "The Max", Amsterdam 6th May 2010
DutchieGirl is offline  
post #7 of 21 (permalink) Old Mar 13th, 2004, 10:02 AM
Senior Member
 
Brαm's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Belgium
Posts: 15,056
                     
When/where is Evelyne playing again?
Brαm is offline  
post #8 of 21 (permalink) Old Mar 13th, 2004, 11:19 AM
Senior Member
 
Join Date: Jan 2003
Location: Brugge
Posts: 2,451
                     
According to the vtv, next week in Amiens.
Svennovitch is offline  
post #9 of 21 (permalink) Old Mar 13th, 2004, 12:08 PM
Junior Member
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 94
                     
Quote:
Originally Posted by Svennovitch
According to the vtv, next week in Amiens.
not acoording to the commitment list.

Amiens: Maes (2), Feys (6), Clijsters
Qualifying: De Laet, Debodt, Baily, Baillot
tine is offline  
post #10 of 21 (permalink) Old Mar 20th, 2004, 09:41 AM
Senior Member
 
Belgium = Best's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Belgium
Posts: 1,217
                     
nice article!


GO BELGIAN BABES!!!!!
Especially Kim

Sandrine Van Handenhoven

Go to www.sandrinesite.tk

Belgium = Best is offline  
post #11 of 21 (permalink) Old Mar 20th, 2004, 10:17 AM
country flag arn
Senior Member
 
arn's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Bxl
Posts: 16,242
                     
I hope she's not injured but just training very hard to get high on the ranks
arn is offline  
post #12 of 21 (permalink) Old Mar 22nd, 2004, 12:36 PM
KV
Senior Member
 
KV's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Under the deep blue sky
Posts: 198,939
                     
Good article. Everlyne did well in the tournaments she played this year.
KV is offline  
post #13 of 21 (permalink) Old Mar 22nd, 2004, 08:00 PM
Senior Member
 
tennisbelge's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Posts: 180
                     
Quote:
Originally Posted by Br?m
When/where is Evelyne playing again?
According to her father she'll play Patras ($10.000) next week (and doubles with Leslie). She will no longer play French interclubs (she played in Poitiers last year) and just 1 or 2 matches in Germany. She'll concentrate on $25.000, mainly in France or Italy. Vaduz and Lenzerheide are also on her program.

Visit the Belgian tennis site ( French version , Dutch version)
tennisbelge is offline  
post #14 of 21 (permalink) Old Jul 5th, 2004, 05:02 PM
Senior Member
 
Brαm's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Belgium
Posts: 15,056
                     
Yay! New career high rank for Evelyne: 362nd
Up up up!

Let's hope they'll let her play a Fed Cup match (doubles maybe with Caroline)
Brαm is offline  
post #15 of 21 (permalink) Old Jul 6th, 2004, 06:40 AM
Senior Member
 
DutchieGirl's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: my own Dutchie world
Posts: 152,959
                     
great! Hope she'll be in the top 350 soon!

http://i267.photobucket.com/albums/i...10/sheadam.jpg

She & Him @ Melkweg "The Max", Amsterdam 6th May 2010
DutchieGirl is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register NowIn order to be able to post messages on the TennisForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this PagePosting Rules  
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome